Publikované: 26.05.2019

Čas májovej a letnej bryndze

„Kravská hrudka v pravej ovčej bryndzi nemá čo robiť a bryndza z dovážaného mlieka by sa na Slovensku nemala čo vyrábať. Správne by sme mali mať len jednu bryndzu, a to z čistého ovčieho mlieka,“ hovorí Karol Herian, viac tu:
https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/513425-sok-pri-testoch-bryndze-kto-a-co-nastrbuje-jej-povest/?fbclid=IwAR3_X0wouOu6aWa-kLJtn6o2x4XYG6haKLUGh7_ao8Ydcf1nKra8ofwMOTk
https://polnoinfo.sk/uz-aj-slovenska-bryndza-je-chranena/
https://tommypovajean.com/bryndza/

Pasterizovaná, viaczložková bryndza, technologicky a chemicky upravovaná, objemovo (kšeft) plnená kravskou hrudkou. Podobný problém ako dvojaká kvalita potravín v rovnakom obale.
Som za nepasterizovanú „čistú“ ovčiu bryndzu. Sterilizovaná je prázdny a škodlivý balast, nemajúci ani hodnotu cereálií. Článok potvrdzuje aj, prečo o bryndzu, dokonca „májovú“ strácam záujem. Aj preto, že ovce sa pasú na zdevastovaných a málo hodnotných lúkach…
Plus suchá…
Bryndza má nahorklé pachute. Ani oštiepok alebo zvitky či korbáčiky a nite, nie sú akými bývali.
Senzoricky (chuť) to platí aj pre takzvané Tatranské mlieko. Ani Tatry nie sú, čím bývali.
Polopravdou alebo lžou, prípad od prípadu, je aj tvrdenie, že potraviny produkované na Slovensku sú kvalitné…
Pravdou je, že sú drahé.
Pravdou je aj, že už ani dotácie už nepomôžu k návratu k pôvodným stáročným tradičným výrobným postupom.
Lebo trhový mechanizmus. Sme súčasťou bubliny systému matrixu, ktorý sme zrejme práve potvrdili v eurovoľbách…
Je aj príčinou boom obchodného názvu „biopotravina“. Zakladá vyššiu cenu potravinového produktu. A ďalších poloprávd a lží…
EÚ na tlak loby problém s dvojakou kvalitou potravín nevyriešila. To ale nie je problém EÚ, to je náš problém.
Schengen ako priestor slobodného pohybu osôb, tovarov, služieb a kapitálu má aj svoje temné stránky odvrátenej strany mince.
Dnes, v nedeľu o 23-tej hodine sa dozvieme, kto všetko, a bude ich 13, prípadne po brexite 14 persón, stane sa vylosovaným „výhercom“ a príjemcom 30-tisícového mesačného platu v europoslaneckej pozícii.
Predbežné odhady sa posúvajú k víťazstvu PS/SPOLU.

Ľudia chcú zmenu. Za každú cenu. Majú ju mať.
Iba mám starosť, čo bude so Slovenskom. Falošná bryndza v haluškách ma až tak netrápi. Zaobídem sa. Robím to už s kadečím. Nevzdávam sa len bryndze. Lebo úžasná EÚ…
Kvalitu ľudského života nemožno hodnotiť len rastom HDP, technológiami a produktivitou práce. Prišla na to aj 16-ročná Švédka, údajne postihnutá Aspergerom, ktorá „vyhnala“ do ulíc školákov…
Poznámky Ide aj o to, o aké učivo piatkovým blicovaním poza školu študenti, ekologickí aktivisti, prichádzajú…
Myslím si, že sme „v bryndzi“. Spŕznenej ako “tiež značkové” a certifikátom UNESCO “chránené” Spišské párky. Sú nechutné. Po trojnásobnom škandále s ich zložením a receptúrou ich už nekupujem. Dôveru možno stratiť len raz. Pravú bryndzu, Spišské párky, Bratislavské rožky, alebo suchého údeného tuniaka v celosti, majúceho úžasnú kvalitu a vlastnosti s možnosťou krájania ako šunka, je dnes už dávno zabudnutý a neznámy pojem, lebo dnes už len mleté sračky v konzerve; skúsili ste tenučké plátky údeného tuniaka na maslovom voňavom chlebe? Alebo tie pravé úžasné rybie hoky na pečenie, po 11 korún za kilo, poznali už len ešte žijúci pamätníci. Prakticky už vôbec  nekupujem ani mrazené rybie filé plné vody (na jeden kilogram rybej hmoty pripadá prinajmenej pätina vody; liter vody má hmotnosť jedného kilogramu). Už nemáte šajn, ako má vyzerať a chutiť pravé rybie filé z bielej tresky. Ani o treske v majonéze. Nevyrovná sa jej ani produkt žilinskej Ryby.
By ste neverili, čo všetko prinieslo “víťazstvo nežnej” spolu s demokraciou a voľným trhom…
Potraviny boli u nás kedysi vyrábané pre ľudí, nie na kšeft a pre zisk.
A ešte: Neviem, čo by som si, ako europoslanec, preboha, počal s toľkými eurami. Asi by som platil dáke „výživné“ ktorémusi slovenskému salašu…
Heslo, výzva: “Kupujte slovenské potraviny, lebo…” je humbug zavinený nielen zmenou spoločenského systému a zriadenia, nielen EÚ, ale najmä samotným Slovenskom…
Pekne pozdravujem.
Juraj Režo alias notorickyobcan

  • SlabéVýborné (+3 skóre, 3 hlasov)
    Loading ... Loading ...
  • pošli na vybrali.sme.sk
  • Zdielať

Ďalšie články autora:

Login

Ešte nemáte svoj účet?