Publikované: 08.06.2013

Čo (ne)jesť a udržať sa dlhodobo fit

Ženy síce častejšie podliehajú  pokušeniu schudnúť osem kg za dva týždne napríklad do modelkovských šiat na kamoškinu svadbu,  ľahko si ale “vygúglite” na nete nejakého pána v rokoch, ktorý sa radostne delí so svetom o recept na zaručené drastické schudnutie cez nejakú akože dobrú polievku.  Každý normálny zdravý človek sa potrebuje najesť a nedokáže hladovať do nekonečna. Breathariáni by mi určite oponovali, avšak okrem vlastnej subjektívnej skúsenosti sa môžem napríklad odvolať  na najnižšiu úroveň Maslowovej hierarchie potrieb, tj potreby fyziologické.

Telo vyhladované drastickou diétou hľadá zdroj bielkovín vo vlastných svaloch a preto postupne dochádza k úbytku svalovej hmoty. Keď sa vrátime k normálnejšiemu spôsobu stravovania, nielenže sa vrátime na svoju pôvodnú váhu, ale skončíme so spomalenejším metabolizmom a ochabnutejším telom, než na začiatku samotnej diéty. (Na kamoškinej svadbe neodoláme štyrom chodom ani torte o polnoci a na druhý deň s výčitkami smutne konštatujeme, že veď už je to aj tak jedno..po pár týždňoch máme miesto 5 dole plus 8 hore, ten známy jojo efekt ako vyšitý a depka k tomu).

Ja osobne už nedržím žiadnu špeciálnu, vznešene ani inak nazvanú diétu (aj keď teda by som sa mala priznať, že som  testovala v mojich mladších rokoch všeličo a v tomto smere mám v zbierke dostatok skúseností).  Čo robím dnes je: sústredím sa na udržanie svalovej hmoty. Keď máme viac svalov, spálime viac kalórií počas dňa. Na tie svaly potrebujeme vyváženú stravu obsahujúcu dostatok kvalitných bielkovín a niekedy si myslím, žiaľbohu ale väčšinou, že chvalabohu, aj primeranú fyzickú aktivitu.

Dospelý človek by mal konzumovať denne približne 0,8 g bielkovín na každý kilogram telesnej hmotnosti, aktívni športovci v závislosti od druhu športu potrebujú 1,4 -2g. Túto informáciu dávam pre informáciu. Tiež nepatrím medzi ľudí, ktorí si prerátavajú každé jedlo s kalkulačkou v ruke. Všetko samozrejme záleží aj od toho, aký máte cieľ. Pokiaľ sa chcete dostať na obálku fitness časopisu, možno tú kalkulačku budete potrebovať.                  (S bielkovinami to však tiež netreba preháňať, lebo v prípade ich nadbytočného príjmu sa nejakým komplikovaným spôsobom predsa len dokážu prekonvertovať a uložiť do nežiadúcich zásob v tele..)

Stará metóda rýchleho prísunu bielkovín vyzerá nejak takto. Aj keď  riziko salmonelózy je v prípade použitia naozaj kvalitných vajec ( napríklad od babičky) nízke, toto skúšať neplánujem a fakt si nechcem ani predstaviť, ako by sa mi behalo, keby som mala takýto žalúdočný obsah:)  Ale k veci. Bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus  stráviť ľahšie, než  bielkoviny z niektorých druhov mäsa, pričom strašiak cholesterol nie je až taký veľký, ako sme si donedávna mohli myslieť. Pokiaľ chceme mať prísun kalórií pod kontrolou, omeletu si spravíme iba z bielok. Ja omeletu až tak nemusím, radšej mám cottage cheese, nízkotučný tvaroh alebo tofu  (je to vec zvyku, pokiaĺ si nájdte recept, ktorý vám zachutí). Odporúčané sú aj mandle a orechy, rôzne strukoviny, chudé mäso, ryby..Pozor na ochutené a sladené jogruty, niekedy majú taký obsah cukru, že jeden by neveril. Keďže žijeme v zaujímavo podivnej dobe, musíme si dať pozor aj na to, odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré sme si priniesli domov na večeru,  či nie sú plné pesticídov alebo nebodaj geneticky modifikované. Zeleninu považujem za samozrejmosť pri každom jedle, hlavne večer si dávam pozor na veľkosť prílohy typu ryža, zemiaky…

O nenápadných zabijakoch nášho úsilia udržať si optimálnu telesnú hmotnosť som už písala.V letných dňoch je pokušenie osviežiť sa sladeným ľadovým čajom alebo kofolou oveľa silnejšie, než doteraz, preto treba mať poruke flašu s minerálkou, prípade doma pripravenú vodu s ľadom a limetkou a pod.

Príležitostné prehrešky berme radšej ako súčasť človečenstva a v žiadnom prípade kvôli nim nezahadzujme všetko predchádzajúce úsilie.

“Športulienkin blog” nájdete aj na facebooku.

 

  • SlabéVýborné (+3 skóre, 3 hlasov)
    Loading ... Loading ...
  • pošli na vybrali.sme.sk
  • Zdielať

Ďalšie články autora:

Login

Ešte nemáte svoj účet?