Publikované: 07.04.2014

Hovädzia Kaldereta – filipínsky recept

Kaldereta/caldereta je veľmi populárne filipínske jedlo, ktoré sa na Filipínach podáva cez sviatočné obdobia a pri špeciálnych príležitostiach. V podstate je ovplyvnené španielskou kuchyňou (španielske caldera znamená v preklade kotlík), nakoľko boli Filipíny dlhé obdobie okupované Španielmi.  Tradične sa pri príprave tohto jedla používalo kozie mäso, avšak dnes je to skôr výnimočné.

Náš recept bude mať ako základ hovädzie nakrájané na kocky, s bravčovým mäsom tiež nič nepokazíte. Tak ako u nás nájdete rôzne obmeny vianočného zemiakového šalátu, na Filipínach má tiež takmer každá domácnosť svoju verziu tohto jedla, niekto pridáva mrkvu, niekto nie, podobne je to so syrom, chilli papričkami, olivami či hráškom.

Jedlo pre nás uvarila Luzviminda, pochádzajúca z provincie Bulacan na Filipínach. Luzviminda nedá dopustiť na hovädziu pečeň z konzervy, ktorá slúži na zahustenie omáčky. Túto ingredienciu sme sa rozhodli vynechať a jedlo nám i tak veľmi chutilo.

Suroviny:

  • 1/2 kg hovädzieho mäsa nakrájaného na menšie kocky
  • 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 malá mrkva, nakrájaná podobne ako zemiaky
  • trošičku sójovej alebo rybacej omáčky (treba dať pozor, aby sa jedlo nepresolilo)
  • pol šálky nastrúhaného tvrdého syra (my sme použili 2 ks plátkového syra)
  • 3 polievkové lyžice hovädzej pečene z konzervy (nepožili sme)
  • 3 strúčiky cesnaku pretlačeného alebo nasekaného nadrobno
  • 1 menšia cibuľa, nakrájaná na kúsky
  • 1 menšia nakrájaná paradajka (nemusí byť)
  • 1 konzerva paradajok vo vlastnej šťave
  • nakrájaná farebná paprika
  • trošku vody
  • 1/2 kg beef, cut into cubes
  • 2 medium potatoes, cut into bite-sizes
  • 1 small carrot, cut into bite sizes
  • 1/3 cup soy sauce
  • 1/2 cup grated cheese
  • 3 tbsp  liver spread
  • 3 garlic cloves, minced
  • 1 small onion, diced
  • 1 large tomato, sliced
  • 1 medium can (230 g) tomato sauce
  • 1 red bell pepper, diced
  • 2 chili peppers, minced or siling labuyo
  • 3 tablespoons pickle relish
  • 1 cup water (amount optional)
  • salt and pepper to taste

- See more at: http://cooknshare.com/recipe/beef-caldereta-kalderetang-baka/#sthash.6gXSgUg2.dpuf

Postup:

  • Na oleji si opražíme cesnak s cibuľou, pridáme nakrájanú paradajku
  • Pridáme hovädzie mäso a opražíme ho do hneda. Ochutíme troškou sójovej alebo rybacej omáčky
  • Podlejeme troškou vody a necháme dusiť približne 45 minút, kým mäso nezmäkne
  • Keď je mäso mäkké, prilejeme paradajky z konzervy
  • Pridáme najskôr mrkvu a zemiaky
  • Keď mrkva a zemiaky zmäknú, pridáme papriku a syr
  • Ak máte radi pikantné jedlá, môžete pred dovarením pridať nasekanú čili papričku
  • Podávame s ryžou.

 

Tu je obmena receptu, v ktorej sa na dochutenie namiesto sójovej omáčky použila soľ, korenie, bobkový list a namiesto čili papričiek tabasco. V závere boli pridané i kúsky ananásu z konzervy.

  • Add cooking oil in a preheated pan. Saute garlic, onion and tomatoes until fragrant.
  • Add beef and saute until the outer parts turn light brown. Season with soy sauce and mix well.
  • Pour water, simmer over low heat for about 45 minutes or until meat becomes tender.
  • When meat is tender, add liver spread, and tomato sauce; stir until well blended.
  • Place in carrots and potatoes. Simmer until vegetables is tender and sauce thickens. Salt and pepper to taste.
  • Add red bell pepper and grated cheese; mix well.
  • Sprinkle with chili peppers and pickle relish; mix together and simmer for a few minutes.
  • Serve with steamed rice. Enjoy!

- See more at: http://cooknshare.com/recipe/beef-caldereta-kalderetang-baka/#sthash.WcLjL2gn.dpuf

  • SlabéVýborné (+3 skóre, 3 hlasov)
    Loading ... Loading ...
  • pošli na vybrali.sme.sk
  • Zdielať

Ďalšie články autora:

Login

Ešte nemáte svoj účet?