Publikované: 13.04.2014

Španielske mäsové guličky s rajčinovou omáčkou

Mäsové guličky s rajčinovou omáčkou sú v rôznych obmenách  súčasťou národných kuchýň po celom svete od Filipín, cez Maroko až po Mexiko.
V Španielsku a niektorých krajinách Latinskej Ameriky sa mäsové guličky nazývajú  albóndigas, pričom názov je pravdepodobne odvodený od arabského al-bunduq   (v prenesenom význame “malý oblý predmet”). Predpokladá sa, že Albóndigas  je pôvodom arabské jedlo a na Pyrenejský polostrov ho v stredoveku priniesli arabskí dobyvatelia. Albóndigas môže byť podávané ako predjedlo alebo chuťovky (tapas), rovnako ako aj hlavné jedlo spolu s ryžou alebo cestovinami.

 

Suroviny:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • pol pohára žemlových omrviniek alebo natrhanej žemle
  • 1 vajce
  • petržlenová vňať
  • 2 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku
  • štvrť nadrobno nakrájanej cibule
  • soľ a mleté čierne korenie

Omáčka:

  • lyžica oleja
  • 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa
  • 2 – 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 8 nakrájaných rajčín (alebo 1-2 plechovky rajčín z konzervy)
  • sušené oregano
  • soľ
  • korenie
  • chilli paprička

Postup:

Do misky si vložíme všetky suroviny a dôkladne ich rukami premiešame. Formujeme malé guličky rovnakej veľkosti, ktoré si uložíme na tanier. (Niekto obaľuje guličky v strúhanke prípadne múke, nie je to však nevyhnutné). Na panvici rozpálime olej a pri strednej teplote opekáme guličky zo všetkých strán, až kým nie sú zlatisté. Vyberieme ich z panvice a uložíme na papierovú utierku.

Na panvici si na lyžici oleja opražíme do zlatista cibuľu, neskôr pridáme cesnak, nakrájané rajčiny (resp. rajčiny z konzervy), sušené oregáno a korenie. Podľa potreby podlejeme kuracím vývarom alebo vodou, môžme pridať dva bobkové listy a prípadne nadrobno nasekanú chilli papričku. Povaríme približne 10-15 minút, pridáme do omáčky mäsové guličky a varíme ich ďalších 20 minút.

 

 

Na prípravu marockej verzie guličiek (Kefta Mkaouara) sa používa pomerne veľa mletej rasce a mletej pálivej červenej papriky, na záver sa na vrchu omáčky môžu uvariť celé vajcia na spôsob “volského oka”.

Jedlo sa pripravuje aj podáva v špeciálnom hlinenom hrnci v tvare kužeľa, nazývanom tajine.

 

  • SlabéVýborné (+2 skóre, 2 hlasov)
    Loading ... Loading ...
  • pošli na vybrali.sme.sk
  • Zdielať

Ďalšie články autora:

Login

Ešte nemáte svoj účet?