Registrácia
Prihlásenie
  • Úvod
  • Podnikanie
  • Zdravie a krása
  • Cestovanie
  • Právo
  • Šport
  • História
  • Veda a Technika
  • Ekonomika
  • Rôzne
  • Prihlásenie
  • Registrácia
  • Menu Menu

Séria článkov o bylinkách a zdravých potravinách – Rumanček kamilkový (lat. Chamomilla recutita)

Zdravie a krása
Počet zobrazení: 10

Náš seriál o liečivých rastlinách začnem rastlinkou, ktorá nás doprevádzala od malička.

Ako dieťa som pil veľa harmančekového čaju, miloval som jeho krásnu vôňu, ktorou dokázal prevoňať náš byt, jemnú nasladlú chuť,pil som ho s pôžitkom všetkých zmyslov a tento zvyk mi zostal dodnes.. No na čo je táto krásna žlto biela bylinka dobrá? Začítajte sa ďalej a verím, že sa aj Vy vyberiete na rúbaniská, pohľadať túto nádheru rastlinnej ríše sami.

 

Použitie rumančeka pre naše zdravie

Liečebné uplatnenie rumančeka je široké, poznáme ho ako univerzálny liek takmer na všetky choroby. Jeho najväčšia hodnota je v silnom dezinfekčnom a protizápalovom pôsobení. Odstraňuje jedovaté látky v organizme a zabíja mnoho druhov baktérií, preto má všestranné liečivé účinky. Najviac sa používa do čajov na:

  • všetky druhy zápalov
  • pri poruchách menštruácie
  • proti kŕčom
  • na zmiernenie bolesti
  • pri žalúdočných a črevných ťažkostiach

Veľmi dobre účinkuje v detskom organizme a je vhodný v malom množstve ho pridávať do všetkých čajov pre deti.

Široké uplatnenie má rumanček pri vonkajšom použití. Silný odvar sa odporúča na:

  • zápaly
  • kožné ekzémy
  • kloktanie
  • výplachy úst

Osvedčilo sa posypávanie mokvajúcich ekzémov a zle sa hojacich rán práškom z jemne roztlčených kvetov

Častý a veľmi účinný je rumanček ako súčasť inhalácií pri:

  • chrípkach
  • nádchach
  • zápaloch priedušiek <1>

Spôsoby užívania

  1. Čaj: Jednu kopcom naplnenú kávovú lyžičku dáme do 1/4 litra vody iba spariť* a následne necháme krátko vylúhovať
  2. Prísada do kúpeľa: Pre kúpeľ vo vani použijeme dve hrste, pre umývanie tváre iba jednu hrsť rumančeka, sparíme a vylúhujeme
  3. Obklady: Jednu polievkovú lyžicu naplnenú kopcom zalejeme 1/4 litrom vriaceho mlieka, krátko vylúhujeme, scedíme a prikladáme ako teplé obklady
  4. Para z rumančeka: Jednu polievkovú lyžicu zalejeme litrom vriacej vody. Pary inhalujeme pod uterákom
  5. Bylinkový vankúš: Ľanový sáčok naplníme usušenými kvetmi a zašijeme, dobre zahrejeme v suchej panvici a priložíme
  6. Rumančekový olej: Fľaštičku naplníme až po hrdlo čerstvými kvetmi nazbieranými za slnečného dňa. Zalejeme ich olivovým olejom, lisovaným za studena. Kvety musia byť ponorené v oleji. Fľaštičku dobre uzatvoríme a necháme stáť 14 dní na slnku. Uchovávame v chladničke!
  7. Rumančeková masť: 250 g bravčovej masti zahrejeme ako pri vysmážaní a vsypeme do nej dve kopcovité hrste čerstvých kvetov, zmes vzkypí, premiešame ich, prikryjeme a odložíme na noc na chladné miesto. Druhý deň len opäť mierne zahrejeme a pretlačíme cez ľanovú handričku. Najlepší spôsob je nasledovný: Ľanovú handričku dáme do sitka, ktoré položíme do hrnca s násadkou na vylievanie a rumančekovú masť prelisujeme. Masť sa potom rovnomerne premieša a preleje do čistých fľaštičiek alebo kelímkov.<2>

Čo ešte dodať, nádherná malá voňavá rastlinka, skvelej chuti, ktorá má podľa našich predkov tak široké využitie.

V dnešnej uponáhľanej dobe, keď konvenčná medicína tak úžasne pokročila, kde vieme tak veľa o našom tele, niekedy zabúdame na to, že božím zámerom bolo, dať pre živé tvory liečivé rastliny, ktoré vyliečia a potešia telo aj dušu.  Verím, že vážený lekársky stav nebude zabúdať na staré umenie fytoterapie a tento predmet bude viac dostupný aj na školách pripravujúcich budúcich lekárov a zdravotný personál. Stále u nás existujú skvelé kapacity, ako napr. pani prof. RNDr. Katarína Horáková, ktorí učia a propagujú podporu liečby pomocou byliniek..

Na záver jeden jednoduchý recept, pre Vaše zdravie… Na budúce dám článok o Veronike lekárskej, skvelému prostriedku na podporu liečby obličiek a dny, už sa teším na Vaše ohlasy.

Čajová zmes proti zvracaniu **

 

  • Kvet rumanček                       5 dielov
  • vňať zemežlče                         4 diely
  • vňať mäty                                4 diely
  • vňať benediktu                       3 diely
  • vňať medovky                         3 diely
  • roztlčené semeno kôpru       2 diely
  • roztlčené plody borievky       2 diely

Dve lyžice zmesi zalejeme 1/2 litrom vriacej vody a necháme asi 2 minút vylúhovať. Precedíme a vlažný čaj vypijeme po častiach v priebehu 3 – 4 hodín, pritom neprijímame žiadnu potravu. <1>

Prosím nezabúdajte, že pred užívaním akýchkoľvek liečivých rastlín je potrebné ich užívanie prekonzultovať s Vašim lekárom, aby sa predišlo alergickým alebo iným reakciám, ktoré by mohli mať pre Vás nežiadúce účinky.

 

Miroslav

<1>DUGASOVÁ, Aurélia, DUGAS, Dionýz. 2002. Babkine bylinky. Praha 2 : Ottovo Nakladatelství s.r.o v divizi Cesty, 2002. 216 s. ISBN 80-7181-756-2.

<2>TREBEN, Maria.2003. Zdraví z boží lékarny. České Budejovice : Nakladatelství DONA, 2003. 88 s. ISBN 978-80-7322-039-6.

úprava po vydaní: zdroj publikovaných fotografií: http://botanika.wendys.cz

* spariť, v českom význame spařit, znamená zaliať vriacou vodou. poznámka autora blogu

** čo sa týka dielov, ja robím to, že zadám diely lekárnikovi, resp. keď si objednávam bylinky na www.predajbylin.sk, si nechám priamo túto zmes namiešať a zaslať.

7. apríla 2015/0 Komentáre
Zdielať na
    https://www.blogovisko.sk/wp-content/uploads/2023/12/fallback-scaled-1.jpg 1965 2560 Miroslav Sagan https://www.blogovisko.sk/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg Miroslav Sagan2015-04-07 00:00:002015-04-07 00:00:00Séria článkov o bylinkách a zdravých potravinách – Rumanček kamilkový (lat. Chamomilla recutita)
    0 komentárov

    Zanechajte komentár

    Chcete sa pripojiť k diskusii?
    Neváhajte prispieť!

    Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

    Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

    O autorovi

    • O autorovi:
    • Posledné články
    Miroslav Sagan

    Do skončenia výšky som sa venoval… Výške.. Pred tým 5 rokov spoločenským tancom a po škole som sa začal venovať svojim trom srdcovým záležitostiam: rodine, kde sme od septembra 2013 si povedali s mojou úžasnou manželkou po 10 rokoch áno, zdravému životnému štýlu, kde okrem behu, jogy, od roku 2014, som si urobil kurzy výživového poradcu a založil malú spoločnosť na distribúciu zeleného jačmeňa a výživového poradenstva, nepijem alkohol, nefajčím, mäso nejem od leta 2014 a kysnuté potraviny od februára 2015.. Prečo? Proste mi prestali chutiť… Mojou treťou srdcovkou je riadenie a zefektívňovanie podnikov, kde som už od konca školy študentom života, kde okrem môjho otca, ktorý ma od mala učil riadeniu skvelou výchovou, som sa stretol s úžasnými ľudmi ako Sugyiama San z Japonska, Harvey Bond z Anglicka a iní, ktorí mi otvorili ďalší svet v honbe za poznaním.. O mojich troch srdcovkách budem písať v mojich blogoch a chcem Vám všetkým vopred poďakovať za 10 minút strávených ich čítaním…

    • Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)
    • Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)
    • Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)
    Obľúbené
    • Aký zmysel má zápis do zoznamu hospodárskych subjektov...16. októbra 2023 - 0:00
    • Ako získať verejné zákazky?27. novembra 2023 - 0:00
    • Obamov boj s časom o záchranu amerického dolára17. januára 2010 - 0:00
    • Endodoncia: Ako zachrániť zub a vyhnúť sa extrakcii26. apríla 2025 - 12:16
    Nedávne
    • Endodoncia: Ako zachrániť zub a vyhnúť sa extrakcii26. apríla 2025 - 12:16
    • Prečo je dôležitá dentálna hygiena pred stomatologickým...23. apríla 2025 - 11:51
    • Ako si správne vybrať zubnú kefku a pastu podľa vašich...19. apríla 2025 - 11:38
    • Detský zubár: Ako pripraviť dieťa na prvú návšte...14. apríla 2025 - 11:24
    Závlaha

    Ďalšie články autora: Miroslav Sagan

    Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)

    Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)

    Zdravie a krása 30. augusta 2015
    Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)

    Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)

    Zdravie a krása 21. júna 2015
    Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)

    Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)

    Zdravie a krása 24. mája 2015

    Kontakt Pravidlá používania Reklama Cookies Ochrana osobných údajov Reklamácie a žiadosti

    Zrolovať na začiatok
    Spravujte súhlas so súbormi cookie
    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    Štatistiky
    The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Zobraziť predvoľby
    {title} {title} {title}