Registrácia
Prihlásenie
  • Úvod
  • Podnikanie
  • Zdravie a krása
  • Cestovanie
  • Právo
  • Šport
  • História
  • Veda a Technika
  • Ekonomika
  • Rôzne
  • Prihlásenie
  • Registrácia
  • Menu Menu

Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)

Zdravie a krása
Počet zobrazení: 95

Po dlhšej odmlke, kde som sa najskôr trocha zotavoval na dovolenke a potom som sa pustil do podovolenkového šialenstva, som späť a plný energie pre napísanie ďalšieho blogu.

Téma bude pravdepodobne zaujímavejšia, ako všetko, čo som doteraz napísal, pretože tento diel musím rozdeliť na dve časti. Jednu z kapacitných dôvodov dám dnes a druhú v strede týždňa. Aby ste vedeli, čo sa za tú odmlku stalo, podarilo sa nám zistiť veľmi vysokú hladinu cukru v krvi u jedného z najdôležitejších členov mojej rodiny. Minulý a tento týždeň behá po vyšetreniach a ja som zatiaľ požiadal kamarátov z alternatívnej medicíny a moje knihy o radu. A tu je, na čo sme spoločne prišli, takže ideme na to, otváram krátky seriál o fazuli a dlhší o cukrovke a ako s ňou bojovať.

Fazuľa, typická Slovenská rastlina. Naozaj?

Keď som pripravoval tento článok, zostal som trocha v šoku. Myslel som si, že fazuľová polievka, pokrm Slovanov, odkedy si pamätáme, je s nami od vekov. A ono len od XVI storočia, kedy ju do Európy priniesli španielski moreplavci z ciest do južnej ameriky. Druhou kuriozitou, ktorú som našiel na internete je, že fazuľové lusky a plody v nedozretom stave sú jedovaté. Takže zelenú fazuľu nejesť, nie je to bezpečné. Keď ale dozreje, u mňa ide do polievky a je to veľká vegetariánska delikatesa 🙂 Semená sú tiež
surovinou pre kávovú náhradku. <2>

Môže byť fotka, ktorá by voňala skvelým fazuľovým jedlom viac? Obrázok prebraný z botany.cz

Liečivé účinky fazule

Fazuľa má aj veľmi dobré liečivé vlastnosti. Na toto použitie slúži oplodie strukov bez semien. Keďže obsah účinných látok sa v čase dozrievania oplodia mení, je dôležité zberať ho v správnom čase. Najlepšia droga je vtedy, keď fazule sú zž dozreté a dajú sa zbaviť semien, ale oplodie je ešte šťavnaté, nie tvrdé.<1>

V lekárňach sa z nich pripravoval oficinálny prípravok fazuľová múka (jarina Phaseoli), ktorá sa používala ako hojivé zasýpadlo na mokvajúce ekzémy, na rozličné kožné vyrážky. V ľudovej liečbe sa odvar z fazulí pije proti

  • reumatizmu
  • ischiasu
  • proti chorobám obličiek a mechúra.<2>
  • dne a vodnatieľke
  • prospieva aj pri poruchách látkovej výmeny
  • vysokom krvnom tlaku a
  • poruchách srdcovej činnosti <1>

Semená obsahujú veľa fosforu a najmä kyseliny kremičitej. <2>

Už staré údaje (Vogél 1896) uvádzali fazuľové struky súčasne s čučoriedkovým lístím (fólia Myrlilli) ako liek proti cukrovke. Od toho času veľa pracovníkov potvrdilo toto pozorovanie na pokusných zvieratách (králici, psi), ako aj na klinických pokusoch [51, 124, 193].
Struky obsahujú veľa škrobu, cukry, asparagín, tyrozín, tryptofán arginín, hemicelulózy a najmä bielkoviny fazeol a fazeolín, ktoré môžu byť nositeľmi antidiabetických vlastností. Tieto látky patria ku glukokinínom („fytoinzulíny“). Po objavení sa glukokinínov v strukoch fazule a v čučoriedkovom lístí sa ďalším výskumom [51] objavili glukokiníny aj v iných rastlinách a plodoch, napr. v cibuli, žaluoľoch, gaštanoch, kvasniciach, tráve, obilí, žihľave, kalerábe, špenáte a pod.

Drogu (legumina Phaseoli — struky bez bôbov) možno použiť iba v ľahších prípadoch cukrovky, pretože oproti živočíšnemu inzulínu ,,fytoinzulín“ má omnoho menšiu intenzitu a pomalší účinok, avšak jeho prednosťou je, za sa môže podávať aj perorálne (ako čaj), kým  pankreatický inzulín iba v injekciách, pretože vplyvom kyslých žalúdočných štiav sa rozkladá a tak stráca účinnosť.<2> Túto poslednú časť som z knižky od prof. Dr. Macku a Ing. Mokrého vzal doslova, je to veľmi dôležitá stať. hovorí o tom, že nie je potrebné, vo všetkých prípadoch pichať si inzulín, niekedy naozaj stačí len čaj z fazule a čučoriedky. Dole sa mu budeme venovať.

Krásny pohľad na kvet fazule. Obrázok prebraný z botany.cz

Čajová zmes proti cukrovke

Nebudem zdržiavať, keďže diabetici skočia pravdepodobne hneď sem. Tu je zmes od tety Dugasovej:

  • oplodie fazule                    5 dielov
  • list čučoriedky                  5 dielov
  • vňať jarabiny                     4 diely
  • koreň (vňať) púpavy       3 diely
  • vňať žihľavy                        2 diely
  • vňať vresu                            2 diely
  • list brezy                               2 diely

Dve lyžice zmesi dáme do 1/2 l vody, uvedieme do varu a krátko, najviac minútu, povaríme. Prikryté necháme potom asi 15 minút vylúhovať. Pijeme trikrát denne po tretine množstva.<1>

Pretože u nás s mojim členom rodiny bol cukor vysoko, objednávam spolu s písaním tohto článku tu. Nemajte mi to za zlé, ale trvalo mi trocha, kým som vykomunikoval, že oplodie je plod bez semien, takže pre všetkých ktorí to potrebujú, tu je môj print screen

Čaj pre diabetikov namiešaný z ingrediencií priamo lekárňou

Prosím nezabúdajte, že pred užívaním akýchkoľvek liečivých rastlín je potrebné ich užívanie prekonzultovať s Vašim lekárom, v tomto prípade to platí dvojnásobne, aby lieky, ktoré nasadí lekár neinterferovali s týmto čajom. Na druhej strane, ak Vám lekár iba diagnostikoval podozrenie, je treba ho s touto variantou zoznámiť. Vždy je lepšie pre pacienta (no nikdy nie pre big farma firmy), ak užíva prírodné liečivá a nie chemické preparáty.

O pár dní dám diabetes mellitus definíciu, príznaky a liečenie..

 

Buďte zdraví a prajem všetkým krásny zbytok nedele a super štart do nového týždňa

 

Miroslav

 

<1> DUGASOVÁ, Aurélia, DUGAS, Dionýz. 2002. Babkine bylinky. Praha 2 : Ottovo Nakladatelství s.r.o v divizi Cesty, 2002. 216 s. ISBN 80-7181-756-2.

<2> MACKŮ, J., MOKRÝ, J.: Naše liečivé rastliny. Bratislava : Slovenská akadémia vied, 1957. 408 s.

<3> KONEČNÁ, P., PROBLEMATIKA ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI A „FOOD CRAVINGU“ U PACIENTŮ S DIABETES MELLITUS 2. TYPU, Diplomová práca, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc 2014

Obrázky:

http://botany.cz

30. augusta 2015/0 Komentáre
Zdielať na
    https://www.blogovisko.sk/wp-content/uploads/2015/08/assortment-raw-dry-legumes-composition-marble-table-surface-Large.jpeg 854 1280 Miroslav Sagan https://www.blogovisko.sk/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg Miroslav Sagan2015-08-30 00:00:002023-12-11 16:09:05Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)
    0 komentárov

    Zanechajte komentár

    Chcete sa pripojiť k diskusii?
    Neváhajte prispieť!

    Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

    Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

    O autorovi

    • O autorovi:
    • Posledné články
    Miroslav Sagan

    Do skončenia výšky som sa venoval… Výške.. Pred tým 5 rokov spoločenským tancom a po škole som sa začal venovať svojim trom srdcovým záležitostiam: rodine, kde sme od septembra 2013 si povedali s mojou úžasnou manželkou po 10 rokoch áno, zdravému životnému štýlu, kde okrem behu, jogy, od roku 2014, som si urobil kurzy výživového poradcu a založil malú spoločnosť na distribúciu zeleného jačmeňa a výživového poradenstva, nepijem alkohol, nefajčím, mäso nejem od leta 2014 a kysnuté potraviny od februára 2015.. Prečo? Proste mi prestali chutiť… Mojou treťou srdcovkou je riadenie a zefektívňovanie podnikov, kde som už od konca školy študentom života, kde okrem môjho otca, ktorý ma od mala učil riadeniu skvelou výchovou, som sa stretol s úžasnými ľudmi ako Sugyiama San z Japonska, Harvey Bond z Anglicka a iní, ktorí mi otvorili ďalší svet v honbe za poznaním.. O mojich troch srdcovkách budem písať v mojich blogoch a chcem Vám všetkým vopred poďakovať za 10 minút strávených ich čítaním…

    • Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)
    • Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)
    • Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)
    Obľúbené
    • Aký zmysel má zápis do zoznamu hospodárskych subjektov...16. októbra 2023 - 0:00
    • Ako získať verejné zákazky?27. novembra 2023 - 0:00
    • Obamov boj s časom o záchranu amerického dolára17. januára 2010 - 0:00
    • Endodoncia: Ako zachrániť zub a vyhnúť sa extrakcii26. apríla 2025 - 12:16
    Nedávne
    • Endodoncia: Ako zachrániť zub a vyhnúť sa extrakcii26. apríla 2025 - 12:16
    • Prečo je dôležitá dentálna hygiena pred stomatologickým...23. apríla 2025 - 11:51
    • Ako si správne vybrať zubnú kefku a pastu podľa vašich...19. apríla 2025 - 11:38
    • Detský zubár: Ako pripraviť dieťa na prvú návšte...14. apríla 2025 - 11:24
    Závlaha

    Ďalšie články autora: Miroslav Sagan

    Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)

    Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)

    Zdravie a krása 21. júna 2015
    Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)

    Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)

    Zdravie a krása 24. mája 2015
    Séria článkov o bylinkách – Diel piaty Lopúch plstnatý (Arctium tomentosum)

    Séria článkov o bylinkách – Diel piaty Lopúch plstnatý (Arctium tomentosum)

    Zdravie a krása 10. mája 2015

    Kontakt Pravidlá používania Reklama Cookies Ochrana osobných údajov Reklamácie a žiadosti

    Zrolovať na začiatok
    Spravujte súhlas so súbormi cookie
    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    Štatistiky
    The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Zobraziť predvoľby
    {title} {title} {title}