Registrácia
Prihlásenie
  • Úvod
  • Podnikanie
  • Zdravie a krása
  • Cestovanie
  • Právo
  • Šport
  • História
  • Veda a Technika
  • Ekonomika
  • Rôzne
  • Prihlásenie
  • Registrácia
  • Menu Menu

Séria článkov o bylinkách – Diel tretí Cesnak kuchynský (Allium sativum)

Zdravie a krása
Počet zobrazení: 7

Smrdieť cesnakom znamená dlhý a plnohodnotný život

Neviem ako Vy, ale od malička som miloval jedno jedlo.. V sobotu sme mávali vždy čerstvo z trhu donesenú zeleninu, k tomu chlieb s maslom a šunkou alebo syrom. Ale keď prišla nedeľa, otec ráno dal na plynový sporák staré koleso na pečenie langošov a chleba, hodil naň vždy dva krajce, opiekol, my sme natreli ošúpaným cesnakom, potom za horúca potreli maslom, posolili a zapíjali sme meltovou kávou…Ale dosť bolo spomienok a ku čakanke (praženej melte), ktorej v japonsku hovoria rastlina dlhovekosti,  sa dostaneme v jednom z ďalších článkov 🙂 teraz sa venujme mňamke, zaručujúcej dlhý a plnohodnotný život, cesnaku..

Dejiny cesnaku a zmienky o tomto voňavom korienku

Už v staroveku sa zistilo, že otroci, ktorí dostávali cesnak, boli zdravší a pracovitejší, preto im ho dávali denne. Starogrécki lekári ho používali ako univerzálny liek a antickí športovci ho jedli pred pretekmi. Ja ho považujem za potravinovú súčasť každej liečby a odporúčam +-3 strúčiky cesnaku s vhodným jedlom každý deň (nie viac, pretože vo väčšom množstve  dráždi žalúdok a obličky), ako základnú zdravotnú preventívu a záruku telesnej vitality, <1> píše vo svojej knihe Babkine Bylinky Aurélia Dugasová.

Keď som si robil rešerš na internete a v knihách, ktoré doma máme o bylinkách a rastlinách, dočítal som sa, že cesnak sa pôvodne rozšíril do Afriky a Európy z oblasti južnej Sibíre a tým pádom je to naozaj jedna z prapôvodných bylín Slovanov.  Ak mi dovolíte špekuláciu, je toto jeden z mnohých dôvodov dlhovekosti našich predkov, popri znalosti bylín a nepití alkoholu. Prečo?

Cesnak ako antibiotikum a antiseptikum

Tu si dovolím odcitovať celú pasáž od tety Dugasovej, nikde som nenašiel krajšie napísaný text. A všetkým Vám odporúčam jej knižku, stačí pozrieť dole moje citácie pre ISBN.

Cesnak má priam neuveriteľné a mnohokrát dokázané všestranné liečivé účinky. Na prvom mieste zlepšuje krvný obeh, na ktorý vplýva až do najtenších krvných kapilár. Rozširuje a čistí cievy, spomaľuje rytmus srdca, posilňuje jeho činnosť, reguluje krvný tlak (teda vysoký znižuje a nízky zvyšuje), zlepšuje tvorbu červených krviniek a pomáha pri artérioskleróze.  Pôsobí ako antibiotikum a antiseptikum, už jeho výpary ničia mikróby. Dezinfikuje vnútornosti, podporuje peristaltiku čriev, zmäkčuje stolicu, obnovuje stabilitu črevnej mikroflóry a vyháňa parazity.  Použiteľnosť cesnaku sa však tým nekončí. Jeho ďalším vplyvom je regulácia hladiny cukru v krvi, preto je dobrý aj pre cukrovkárov. Celkovo stimuluje celý organizmus, priamo ovplyvňuje tvorbu mužských a ženských hormónov a zvyšuje sexuálnu potenciu.

Aj pri pôsobení zvonku je to univerzálny liek. Odporúča sa napríklad vložiť kúsok cesnaku do ucha pri zápale, držať posekané kúsočky na zapálených ďasnách a prikladať ho pri rôznych kožných chorobách. Treba ho však aj pri tomto použití dávkovať s mierou, lebo pri priamom styku  s pokožkou alebo sliznicou „páli“<1>

Charakteristická vôňa cesnaku pochádza od alicínu. Cesnak obsahuje ešte rodanovodík, 20% polyózy, jód a vitamíny B a C. <2> Jedno odporúčanie na prípravu, ak chcete dosiahnuť optimálne pôsobenie. Je potrebné cesnak rozotrieť, rozpučiť, alebo jemne posekať a roztlačiť, aby sme sa dostali k aktívnym zložkám. Tiež sa účinné látky v cesnaku ničia varením a vysokou teplotou, preto je vhodné, konzumovať ho bez tepelnej úpravy. Inak nemá zmysel ho používať, všetky látky oplývajúce horeuvedenými blahodarnými účinkami budú zničené.

 Recepty a odporúčania starých Slovanov a nielen ich

 

  1. Cesnaková nátierka tety Dugasovej: Do 200 g namäkko uvarených sójových bôbov pridáme 5 strúčikov rozotretého cesnaku, lyžicu za studena lisovaného slnečnicového oleja, podľa chuti mletej rasce a morskej alebo diétnej soli. Dobre premiešame a rozmixujeme alebo prepasírujeme. Natierame na celozrnný chlieb a ozdobíme lístkami zeleru, petržlenu alebo ligurčeka.<1>
  2. Cesnaková nátierka mojej manželky: 3 strúčiky cesnaku pretlačíme s troma vajíčkami uvarenými natvrdo do misky, pridáme 200 g lučiny, podľa chuti soli a 2 polievkové lyžice majonézy. Všetko to vymiešame a po stuhnutí natierame na celozrnný chlebík, alebo knackebrot. Namiesto lučiny môžete dať syrokrém, potom ale už nemusíte soliť.
  3. Domáca Máriova medecínka: Potrebujeme na ňu 7 dcl fľašu, 40 strúčikov cesnaku, 6 citrónov a 6 polievkových lyžíc kvalitného medu. My používame na tento účel pohánkový med kvôli vysokému obsahu rutínu, ktorý skvele pôsobí na srdce.  Najskôr prepasírujeme cesnak do fľaše, zalejeme šťavou zo 6 citrónov a doplníme 6 lyžíc medu. Môj známy Mário, ešte pred doplnením medu pomocou tyčového mixéra rozmixuje cesnak, ale nemusíte, je to na chuti každého. Ráno na lačno a večer minimálne 1,5 hodiny po jedle berieme jednu kávovú lyžičku.. Jedno upozornenie, ak Vám má tento mix vydržať a nepokaziť sa, musí byť v chladničke.

 

Poslednou témou na dnes je zápach, ako sa ho zbaviť? No neviem, je veľa spôsobov, údajne žutie zelerovej vňate, pitie mlieka  po konzumácii, jedenie jabĺčka, pitie citrónovej vody… To posledné je to, čo robím ja, pijem citrónovú vodu a následne potom čaj z rumančeka, mäty, medovky a nechtíka.  A kolegovia sa v práci nikdy nesťažujú…

 

Čo dodať na záver? Buďte zdraví, a nezabudnite, ak cesnak bude jesť celá rodina, problém zo zápachom akosi zmizne aj sám 😀

 

Miroslav

 

<1>DUGASOVÁ, Aurélia, DUGAS, Dionýz. 2002. Babkine bylinky. Praha 2 : Ottovo Nakladatelství s.r.o v divizi Cesty, 2002. 216 s. ISBN 80-7181-756-2.

<2> MACKŮ, J., MOKRÝ, J.: Naše liečivé rastliny. Bratislava : Slovenská akadémia vied, 1957. 408 s.

Obrázky:

http://images.kamnajedlo.eu/upload/1421591563.jpg

http://www.zdravyobchod.sk/fotky4323/Kutik_zdravia/herbar_rastlin/cesnak-kuchynsky.jpg

26. apríla 2015/0 Komentáre
Zdielať na
    https://www.blogovisko.sk/wp-content/uploads/2023/12/fallback-scaled-1.jpg 1965 2560 Miroslav Sagan https://www.blogovisko.sk/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg Miroslav Sagan2015-04-26 00:00:002015-04-26 00:00:00Séria článkov o bylinkách – Diel tretí Cesnak kuchynský (Allium sativum)
    0 komentárov

    Zanechajte komentár

    Chcete sa pripojiť k diskusii?
    Neváhajte prispieť!

    Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

    Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

    O autorovi

    • O autorovi:
    • Posledné články
    Miroslav Sagan

    Do skončenia výšky som sa venoval… Výške.. Pred tým 5 rokov spoločenským tancom a po škole som sa začal venovať svojim trom srdcovým záležitostiam: rodine, kde sme od septembra 2013 si povedali s mojou úžasnou manželkou po 10 rokoch áno, zdravému životnému štýlu, kde okrem behu, jogy, od roku 2014, som si urobil kurzy výživového poradcu a založil malú spoločnosť na distribúciu zeleného jačmeňa a výživového poradenstva, nepijem alkohol, nefajčím, mäso nejem od leta 2014 a kysnuté potraviny od februára 2015.. Prečo? Proste mi prestali chutiť… Mojou treťou srdcovkou je riadenie a zefektívňovanie podnikov, kde som už od konca školy študentom života, kde okrem môjho otca, ktorý ma od mala učil riadeniu skvelou výchovou, som sa stretol s úžasnými ľudmi ako Sugyiama San z Japonska, Harvey Bond z Anglicka a iní, ktorí mi otvorili ďalší svet v honbe za poznaním.. O mojich troch srdcovkách budem písať v mojich blogoch a chcem Vám všetkým vopred poďakovať za 10 minút strávených ich čítaním…

    • Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)
    • Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)
    • Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)
    Obľúbené
    • Aký zmysel má zápis do zoznamu hospodárskych subjektov...16. októbra 2023 - 0:00
    • Ako získať verejné zákazky?27. novembra 2023 - 0:00
    • Obamov boj s časom o záchranu amerického dolára17. januára 2010 - 0:00
    • Endodoncia: Ako zachrániť zub a vyhnúť sa extrakcii26. apríla 2025 - 12:16
    Nedávne
    • Endodoncia: Ako zachrániť zub a vyhnúť sa extrakcii26. apríla 2025 - 12:16
    • Prečo je dôležitá dentálna hygiena pred stomatologickým...23. apríla 2025 - 11:51
    • Ako si správne vybrať zubnú kefku a pastu podľa vašich...19. apríla 2025 - 11:38
    • Detský zubár: Ako pripraviť dieťa na prvú návšte...14. apríla 2025 - 11:24
    Závlaha

    Ďalšie články autora: Miroslav Sagan

    Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)

    Séria článkov o bylinkách – Diel ôsmy Fazuľa záhradná (Phaseolus vulgaris)

    Zdravie a krása 30. augusta 2015
    Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)

    Séria článkov o bylinkách – Diel siedmy Rebríček Obyčajný (Achillea Millefolium)

    Zdravie a krása 21. júna 2015
    Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)

    Séria článkov o bylinkách – Diel šiesty Nechtík Lekársky (Calendula officinalis)

    Zdravie a krása 24. mája 2015

    Kontakt Pravidlá používania Reklama Cookies Ochrana osobných údajov Reklamácie a žiadosti

    Zrolovať na začiatok
    Spravujte súhlas so súbormi cookie
    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    Štatistiky
    The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Zobraziť predvoľby
    {title} {title} {title}